Rólunk

“A Varázskert név már megszületett, de a földünket csak 2015-ben kaptuk meg.”

A földterület melyet sikerült megvásárolnunk, “hagyományos” (szántás, műtrágyázás, permetezés) módon volt művelve. Egyet tudtunk, hogy mi nem ebben a formában szeretnénk gazdálkodni. Határozott elképzelésünk volt, hogy csak a természetes és a természethez közeli módszereket alkalmazzuk. Évekig tanultuk, tanulmányoztuk az ökológiai gazdálkodást. Kiinduló pontunk otthonunk volt, ahol kisebb területen, már több mint tíz éve működik. Úgy gondoltuk megpróbáljuk 1 hektáron, szántóföldi körülmények között is megvalósítani.

wp_20160618_10_23_08_pro

Gyógyításától az ültetésig

A levendula ültetvény telepítése előtt a földet zöldtrágya növények magkeverékével vetettük be (mustár, olajretek, rozs, facélia) 2 évig a növényeket virágzás után mulcsként visszaadtuk Földanyának. A telepítés évében ( 2017 október) sorköz magkeveréket ültettünk és ezek a növények lettek a levendulák társnövényei, amikkel azóta szimbiózisban erősítik egymást.

20180704_163432

A föld táplálása

Gyógynövényekből leveket készítünk mellyel tápanyagokat, ásványi anyagokat juttatunk a földbe ezzel segítjük a növények fejlődését. Számunkra nem létezik “gaz”. Azokat a növénykultúrákat amelyek túlszaporodtak, kézi munkával eltávolítjuk majd helyben komposztálódik a többi növény mellett. (régen nagyszüleink is így tettek) Szerintünk nagyon hasznos mert a benne lévő tápanyagok tovább táplálják a növényeket és a föld sem marad fedetlenül, óvja a kiszáradástól. A nagyobb és elszáradt növényeket komposztálóban komposztáljuk. Az egész évi gyűjtögetésből kapott komposztföldet az első kakukk hangja után kezdjük felhasználni.

img_20200606_140416

A “varázslat” elkezdődött

A Varázskert valóban varázslatos mert az ültetett növényeink mellé szép lassan egyre több az erdőkben, mezőkön megtalálható gyógynövények is megtisztelnek minket, hogy beköltöznek kertünkbe. A szép lassan kialakuló erdőkert körülmények táptalajt biztosítanak a gombahálózat kialakulásához.. Ezen keresztül kommunikálnak egymással és juttatják el a tápanyagokat a növényekhez.

20190704_161933

Segítő állatvilág

Az egymást váltó virágzó növények látványa leírhatatlanul szép. Gyönyörű pillangók, katicák, szorgos méhek, mély búgó hangú darazsak, ciripelő tücskök, tekergő giliszták, csicsergő madarak. Mindegyik állat végzi a saját munkáját: földet lazít, virágot poroz, kártevőkkel táplálkozik.

Velük együtt még a munka is könnyebben megy.

20200814_171146

Hisszük hogy a …

természetes vegyszer nélküli gazdálkodással, egészségesebb és üdébb tápanyagokban gazdag növények fejlődnek. Az erdőkben sem permeteznek, műtrágyáznak, mégis egészségesek a növények, mert egymást segítik és táplálják. Ezeket a körülményeket igyekszünk biztosítani növényeink számára. Amennyiben megbetegszik egy növény, akkor tápanyagra van szüksége – de nem vegyszerre! Az ember is akkor lesz beteg, ha stresszes és lemerült az immunrendszere. “Az vagy amit megeszel”!

Gazdálkodásunk jutalma, melyre büszkék vagyunk: 2020-ban földünkre megkaptuk a Bio minősítést.


Szeretettel Marcsi, Feri